Wifi, hoe werkt dat eigenlijk?

We kennen het ondertussen allemaal en vaak merken we pas hoe belangrijk het is wanneer we het plots niet meer hebben. ‘Euh… Hoezo een hippe koffiebar zonder wifi? Hoe moet ik mijn ‘pumpkin spice latte macchiato’ dan op Instagram zetten???’ Draadloze internetverbinding is tegenwoordig onmisbaar. Denk maar aan je audiosysteem, tv of smarttoestellen. De kans is groot dat je zelfs die via wifi bedient. 

Maar hoe werkt dat miraculeuze wifi-systeem nu eigenlijk? Welke tovenarij zorgt ervoor dat we plots een magische verbinding krijgen die ons toelaat om de wondere wereld van het internet te leren kennen. Wij vroegen het aan onze wifi-experten: de Audiomix-techniekers William en Jason. 

werking wifi

“Zelfs je audiosystemen werken tegenwoordig vaak op wifi. Een goede wifi-connectie is dus onmisbaar” 

Alles begint met… een kabel?! 

Het klinkt wat tegenstrijdig maar voor draadloos internet heb je best eerst bekabeling nodig.  In de meeste nieuwe huizen worden UTP-kabels voorzien in de ruwbouwfase. Wanneer er voldoende UTP-kabels voorzien zijn, plaatsen we achter de modem (waarschijnlijk in de technische ruimte) een switch. Eenmaal aangekomen op het punt waar we bekabeld of draadloos internet willen, verdelen we de kabels over de verschillende toestellen die bekabeld aangesloten kunnen worden. Heb je veel apparaten die internet nodig hebben? Dan gebruiken we opnieuw een switch. Heb je maar een paar apparaten die om internet vragen? Dan zorgen wij ervoor dat de UTP-kabels met de juiste lengte rechtstreeks van de muur tot aan je toestellen geraken.

En toen was er wifi! 

Maar hoe geraak je nu van bekabeld internet naar draadloze wifi? Internet via de kabel is het snelst en meest betrouwbaar maar niet altijd het handigst. Om doorheen je hele huis wifi te hebben, heb je een access point nodig. Op die manier heb je ook bereik op plekken die verder van je modem verwijderd zijn. Als je modem bijvoorbeeld in de kelder staat, is het handig om boven in je slaapkamer een access point te zetten zodat je ook daar kan bingewatchen naar hartenlust.

wifi verbeteren

Wat met een oudere woning?

Heb je een oudere woning waar nog geen UTP-kabel aanwezig is, maar heb je wel nood aan een bekabelde verbinding (en/of wifi)? Dan is internet over coax een goede oplossing voor jou! Dat kan aan de hand van een inca die we rechtstreeks aansluiten op de coaxverdeler. In plaats van een UTP-kabel stuur je het signaal over je reeds aanwezig coaxkabel. Dat kan aan de hand van een coaxverdeler. Ons team komt ter plaatse en zoekt voor jou een oplossing op maat!

“Elk huis is anders en dus ook elke netwerkoplossing is anders. Wij komen bij je langs en bekijken wat voor jou de beste oplossing is.”

Draadloos je netwerk verbeteren

Heb je geen UTP-kabels op de plaats waar je wifi wilt? En ook geen zin in boren en stof om een kabel te laten leggen? Dan is een draadloze access point of een powerline misschien wel de oplossing!

VOORDEEL

  • Deze oplossingen zorgen voor een betere verspreiding van het internet doorheen je huis en verbeteren dus je wifi-bereik. Geen stof, geen gedoe. Simpel en snel!

NADEEL

  • Draadloze access points vragen om een supersnelle verbinding tussen de modem en het access point zelf. Powerlines werken daarnaast niet in elke woning. Een bekabelde wifi-verbinding zorgt dus altijd voor meer stabiliteit

WAT HEB IK NODIG?

Een access point of een powerline en een Audiomix-technieker. Wij plaatsen de access points of powerlines op strategische plaatsen en kijken samen met jou of je tevreden bent over de dekking van het wifi-signaal. Wij stellen de kanalen in, kijken de snelheid na en verhelpen eventuele storingen.

Slechte wifi = opgelost!